www.zwartelijstarts. nl
Medische keuringen op verzoek van verzekeraars dienen als uitmuntend sluitstuk voordat de afwikkeling van een letselschadezaak plaats heeft.
De importantie van medische keuringen is dan ook enorm (!) en als het daar mis gaat, kan de schadeclaim als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Helaas is de praktijk in Nederland zo dat er partijdige specialisten zijn die keuringen verrichten en graag worden benaderd door verzekeraars. Overigens zeer lucratief omdat de specialist voor een dergelijke keuring (bestudeert het medisch dossier en houdt gedurende 45 minuten een interview met de cliƫnt waarna een rapport volgt) een standaard bedrag of hoger declareert van EUR 1.500,00 tot EUR 2.0000. Een paar keuringen per maand levert een welkome aanvulling op het salaris van de specialist.
Wat het geheel nog minder vrolijk maakt is de ondeskundigheid van rechters op dit terrein. Zodra de verzekeraar een “haar welgevallige specialist” voor een medische keuring voordraagt en het slachtoffer daar niet mee eens is, volgt weldra een Voorlopig Deskundigenbericht opgestart door de verzekeraar die de rechter verzoekt toch voor die ene specialist die het onderzoek moet doen te kiezen.
Rechters, zo blijkt uit de praktijk, snappen niets van deze discussie en wijzen bijna altijd het verzoek van verzekeraar toe. Een arts is toch een arts? Merkwaardig is dat doorgaans zowel verzekeraar als slachtoffer zich laat bijstaan door een deskundig medisch adviseur maar de rechter dit nalaat. Zo kan dus, dat is mijn ervaring, een faillissementsrechter, vanuit zijn algehele wijsheid zonder medische bijstand oordelen over een letselschadezaak. Ik gruwel daarvan.
Mijn advies: neem zelf het voortouw in handen en laat het slachtoffer zelf een specialist zo snel mogelijk benoemen voordat de verzekeraar dit initiatief via de rechter overneemt. Dat laatste betekent einde van de schadezaak.
Zie ook nog de website: www.zwartelijstartsen.nl
Johannes de Bruin
ClaimZorg Letselschade Haaglanden
« « Vorige bericht: Cursursje goed doorverbinden voor de Overheid? | Volgende bericht: Medirisk/VVAA: geen inzage medische gegevens door dossierbehandelaars! » »