Neem bij whiplash keuringen geen genoegen met enkel een neurologisch onderzoek: valkuil
Expertise Centrum MediLibra
Dr. J. Brans, neuroloog
Drs. M. van Woensel, revalidatiearts
Den Haag, 19 februari 2025
Ons kenmerk: Medische Expertises
Uw kenmerk : Medische Expertises
Geachte doctors Brans en Van Woensel,
ClaimZorg behandelt sinds 1995 de belangen van personen met letselschade waarbij een regresactie op de aansprakelijke Verzekeraar wordt ingesteld.
Zie verder onze website: www.letselschadehaaglanden.nl.
Protocollair is bij de Nederlandse Vereniging van Neurologen (NVvN) en de Nederlandse Orthopeden Vereniging (NOV) bepaald dat bij een medische expertise aan pijnklachten geen waarde mag worden toegekend als er een medisch substraat ontbreekt (de hogere rechtspraak oordeelt anders!).
Positieve tendens
De rechter geeft inmiddels aan dat er breder naar de situatie van het slachtoffer moet worden gekeken en oordeelt dat ten aanzien van chronische pijnklachten in relatie tot het algemeen dagelijks functioneren zoals bij activiteiten + participatie het wenselijk is dat na een neurologische-, orthopedische- en eventueel een neuropsychologische expertise ook een medische expertise plaats heeft door een revalidatiearts/anesthesioloog.
Voor de waardering van de pijnklachten van een slachtoffer wordt vanuit het medisch revalidatie-geneeskundig perspectief onderzocht of er sprake is van een consistent chronisch pijnsyndroom en wordt volgens de Werkgroep Pijnrevalidatie Nederland (WPN) ingevolge de wetenschappelijke Beroepsorga-nisatie van Revalidatieartsen (VRA) geclassificeerd in 4 categorie?n (1 t/m 4).
Het onderzoeksterrein dat keurend neurologen en orthopeden als het gaat om waarderen van chronische pijnklachten bij niet structureel letsel doelbewust laten vallen wordt dus met dank aan de rechter door medici van een andere discipline (revalidatieartsen en/of anesthesiologen)
genuanceerd weer opgepakt en ingevuld.
Gelet op de hogere rechtspraak en recente wetenschappelijke literatuur is na een neurologische een 2e expertise door een revalidatiearts of een anesthesioloog gewenst. Ik verwijs hiervoor naar:
Literatuur:
– Mr. Roth: De rol van de revalidatiearts bij beperkingen (Letsel & Schade 2022 nr. 1)
– Dr. Van Tilburg: Medische expertise door anesthesioloog-pijnspecialist (L&S 2024 nr. 4)
– Mr. Roijackers: ICF Richtlijn WHO Arbeidsongeschiktheid. Medische stoornis (L&S 2020 nr. 1)
Omwille van een zorgvuldige procesgang gaan mijn gedachten uit naar een multidisciplinaire medische expertise waarbij beide specialisten (neuroloog en revalidatiearts) gezamenlijk de patiënt interviewen en onderzoeken uitmondend in 1 rapport bestaande uit 3 onderdelen:
– 1x gezamenlijk hoofdstuk van de neuroloog en de revalidatiearts
– 1x hoofdstuk onderzoek + rapport neuroloog + conclusies
– 1x hoofdstuk onderzoek + rapport revalidatiearts + conclusies.
Natuurlijk wordt deze gewenste expertise aangestuurd door een medisch dossier en voorts een vraagstelling voor de keurend specialisten. Na opmaking van de concept rapportage en instemming daarvan door betrokkene dient deze zoals gebruikelijk nog aan de betrokken medisch adviseurs voor nadere vragen of opmerkingen te worden voorgelegd.
Wat die vraagstelling betreft vind ik zeker bij rug-, nek- en hoofdletsel het percentage blijvende invaliditeit van de mens interessant noch relevant. De AMA-guide is daar te simpel voor, is een eeuw geleden opgesteld en had een ander doel met de kennis van toen. Het gaat bij een persoon met letselschade om zorgvuldige vaststelling van objectief letsel en onder door de hogere rechtspraak geformuleerde voorwaarden subjectief letsel waarbij speelt welke beperkingen deze in de meest ruime zin ondervindt; zie nogmaals artikel van mevrouw Mr. Roijackers, ICF Richtlijn WHO: Arbeidsonge-schiktheid. Medische stoornis. Ziekte (L&S 2020 nr. 1).
Mijn vraag aan u is of u bereid bent – bij wijze van proef – aan een multidisciplinaire medische expertise mee te werken in plaats van dat een betrokkene afzonderlijk eerst door de neuroloog en op een andere datum door de revalidatiearts-pijnspecialist wordt opgeroepen. Ik zie bij een multi disciplinaire expertise zowel voor de betrokkene als de keurend specialisten een aantal inhoudelijke voordelen als dit gezamenlijk plaats vindt.
Graag uw bericht, ik ben natuurlijk ook telefonisch bereikbaar.
Met vriendelijke groet,
Johannes de Bruin
Senior Letselschadespecialist
debruin@claimzorg.nl
(maandag t/m vrijdag)
Geachte heer de Bruijn,
De deskundigen van Woensel en Brans houden zich aan de richtlijnen van de nvmsr en hun wetenschappelijke verenigingen. Mede omdat deze proef niet een initiatief is van deze of soortgelijke instanties zijn zij niet beschikbaar om aan dit proefonderzoek mee te werken.
Met vriendelijke groet,
Pieter Andr? de la Porte
MediLibra
Geachte heer De la Porte,
U mag mijn naam in een eventueel vervolg correct vermelden.
Jammer dat de Medische Wereld niet openstaat voor een duo expertise en is helaas weer eens een bevestiging van starre ambtelijke protocollen waar menig doctor zijn afschuw over uit spreekt.
De praktijk komt er dus op neer dat een cliënt voor een neurologische expertise en een revalidatie expertise tot tweemaal toe naar Amsterdam mag afreizen, een praktijk die al decennia gangbaar is.
De instructies die ik onze medisch adviseurs nu meegeef bij het arrangeren van medische expertises is dat het Expertisecentrum op dezelfde dag de cliënt aan de verzochte expertises onderwerpt. Daarmede zijn uw dokters vrij van schending van allerlei richtlijnen en protocollen en is het een kwestie van goed plannen door het Expertisecentrum geworden. Dus van een proeve is geen sprake meer en zult u uw best moeten doen!
Ik wens u en de uwen een prettige voortzetting van deze dag en staak mijn betoog.
Met vriendelijke groet,
Johannes de Bruin
ClaimZorg Letselschade
(Maandag tot en met woensdag)
« « Vorige bericht: Beleidsmanagers zijn geen vakspecialisten | Volgende bericht: Allianz en de eisen van verweer bij whiplash letsel » »