Huisartsen leven nog niet in de 21e eeuw
Geachte heer,
Ik kreeg zojuist van mijn secretaresse door dat u door de huisarts is verteld dat ik met een officiële aanvraag het huisartsenjournaal kan aanvragen.
Mijn reactie is als volgt.
Huisartsen leven nog steeds niet in de 21e eeuw. Ik zie ze steeds meer op het terrein van medische aansprakelijkheid het optreden door huisartsen ten nadele in mijn dossiers voorbij komen. Er worden veel foute diagnoses gesteld of men verwijst veel te laat door naar een specialist. Huisartsen houden er bijna allen een ouderwetse, bijna notaris achtige, werkomgeving en gedateerde gedachtegang op na. De werkmethoden zijn sterk verouderd, ambtelijk en niet meer van deze tijd.
Reeds in de jaren 90 is door de wetgever (Van Patiëntenverenigingen naar Ministerie naar Raad van Staten naar 2e Kamer naar 1e Kamer) het volgende bepaald.
Ingevolge vigerend patiëntenrecht is in artikel 7: 456 Burgerlijk Wetboek is bepaald dat “de hulpverlener aan de patiënt zo spoedig mogelijk inzage en afschrift van de medische bescheiden verstrekt”.
Deze wettelijke bepaling is van dwingend recht en dienaangaande kan van deze bepaling niet worden afgeweken.
U hebt dus recht op uw medisch dossier en indien u daarom verzoekt dient dit spoedig door de huisarts te worden aangeleverd.
Zo niet: dan een onmiddellijke klacht bij het Medisch Tuchtcollege dan wel een dagvaardingsprocedure bij de Rechtbank wegens schending van vigerend (dwingend) patiëntenrecht. Alle hieraan verbonden kosten komen voor rekening van de huisarts.
Wellicht een goedkoper advies voor de huisarts: bel de juridisch adviseur van het KNMG of de LHV. Ook zich eens verdiepen in het patiëntenrecht door de huisarts lijkt me geen overbodige luxe.
Met vriendelijke groet,
Johannes de Bruin
Directeur ClaimZorg Letselschade Haaglanden
« « Vorige bericht: UWV en haar werkwijze | Volgende bericht: HuisartsenPost Leyendak maakt er een potje van. » »